18. syyskuuta 2016

Fougasse

Tämä leipä saa hymyn huulille, kun sen ottaa uunista pois. Tunne, että miten on saanut aikaan noin kauniin leivän.


Taikinasta valmistat kolme isoa leipää tai kuusi pientä. 

Taikinaan tarvitset:
10 g hiivaa
350 g vehnäjauhoja
150 g sämpyläjauhoja
350 g vettä (jos et halua punnita vettä niin 3 1/2 dl)
10 g suolaa

Hiero hiiva sormenpäillä jauhoihin. Lisää suola ja vesi. 
Sekoita kulhossa kunnes taikina alkaa muodostumaan, noin 2 - 3 minuuttia. 
Kaada taikina pöydälle ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, niin että taikina irtoaa pöydästä. 

Älä missään nimessä lisää taikinaa jauhoja, taikina on aluksi löysää, jää pöytään ja käsiin kiinni. 
Maltti on valttia, se kyllä muodostuu kimmoisaksi palloksi, kun tarpeeksi vaivaat.

Laita taikina takaisin kulhoon ja anna sen levätä noin tunti lämpimässä ja vedottomassa paikassa. 
Peitä astia liinalla. 

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Laita uuniin myös uunipelti nurinpäin. 
Taikinan levättyä kaada se jauhoitetulle pöydälle ja levitä se neliöksi. 
Älä vaivaa tai kauli taikinaa!
Leikkaa taikina kahdeksi suorakaiteeksi ja leikkaa sitten kumpikin pala kolmeen osaa, näin saat kuusi leipää tai jos haluat kolme isompaa, niin leikkaa neiliöstä kolme kolmiota. 

Leikkaa jokaiseen leipään veitsellä viiltoja, kts. kuva.



Laita leipälapioon paljon jauhoja, jotta saat sujautettua leivät uunipellille, joka on lämmitetty uunissa. 
Kun leipä/leivät ovat uunissa, suihkuta sinne hiukan vettä ja sulje heti uunin luukku.

Paista leivät uunissa 250 asteessa noin 10 minuuttia. 

Nautinnollisia leivontahetkiä!

Leivät tulivat maksamaan noin 0,50€







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti