Tällä viikolla maistelemme makuja ympäri maailman.
Aloitimme viikon "ruotsalaisilla" lihapullilla ja perunamuusilla. :)
Neljälle
Lihapullat
500 g nauta-sikajauhelihaa
1 sipuli
1 rkl öljyä
1/2 dl korppujauhoja
1 dl kermaa
1 muna
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl paprikajauhetta
Silppua sipuli ja hauduta ne öljyssä paistinpannulla pehmeiksi. Älä ruskista.
Laita kulhoon korppujauhot ja kerma, anna turvota noin 10 minuuttia.
Lisää joukkoon mausteet, muna, jauheliha ja jäähtynyt sipuli silppu.
Vaivaa taikina hyvin sekaisin.
Pyörittele taikinasta lihapullia kostutetuilla käsillä.
Laita lihapullat leivinpaperin päälle uunipellille.
Paista lihapullia 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Perunamuusi
1 kg jauhoisia perunoita esim. Rosamunda
50 g voita (oivariini)
2 - 3 dl maitoa
1/2 -1 tl suolaa
Kuori perunat ja pilko ne pieneksi.
Keitä perunoita suolalla maustetussa vedessä kypsiksi noin 10 - 15 minuuttia.
Kaada vesi pois.
Lisää perunoiden joukkoon voi ja survo perunoita perunasurvimella.
Lisää maitoa sen verran, että saat sopivan notkeaa muusia.
Sekoita tasaiseksi ja lisää tarvittaessa suolaa.
Kermakastike
2 rkl voita (oivariini)
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl vettä
1 lihaliemi fondi
2 dl ruokakermaa
Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Muutama oksa persiljaa
Sulata rasva pannulla ja lisää vehnäjauhot.
Ruskista jauhoja hetken aikaa sekoittaen.
Lisää sitten vesi pieninä annoksina, sekoita reippaasti, ettei synny klimppejä.
Lisää lihafondi ja kiehuta hiljalleen noin 5 minuuttia.
Lisää ruokakerma, mausteet ja silputtu persilja.
Tarjoile juuresraasteen ja puolukkahillon kera.
Lihapullat tulivat maksamaan 4€, perunamuusi 1,30€ ja kermakastike 1,10€. Annoshinta 1,60€.
Vinkki! Tee itse korppujauhoja kuivahtaneista vaaleistaleivistä, näin säästät ja et heitä turhaan kuivia leipiä pois.
Laita kuivat leivät pussiin ja hakkaa ne muruksi esim. kaulimella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti