11. elokuuta 2016

Feta

Kyllä, hulluahan tämä on, tehdä itse fetaa… Ei jää kylläkään viimeiseksi kerraksi, oli meinaan sen verran hyvää.
Tämä on aikaa vievää, mutta kannattaa ehdottomasti kokeilla.


Tarvitset:

4 l täysmaitoa
2 1/2 dl turkkilaistajogurttia
2 rkl juuston juoksutetta
2 rkl karkeaa merisuolaa

Kuumenna maito nopeasti 80 asteeseen ja jäähdytä se heti mahdollisimman nopeasti 40 asteeseen.
Sekoita joukkoon jogurtti ja anna maidon hapattua huoneenlämmössä noin 2 tuntia. 

Lämmitä hapatettu maito 40 asteiseksi ja lisää juuston juoksute. Sekoita hyvin. 
Jätä maito tekeytymään kannen alla muutamaksi minuutiksi. Kun maito juoksettunut, leikkaa veitsellä juustokakku ristiin pohjaa myöten kattilassa. Kuumenna noin 60 asteeseen ja anna jäähtyä kannen alla. 


Nosta jäähtynyt juusto reikäkauhalla herasta ja siirrä se harsolla vuorattuun siivilään tai juustomuottiin.
Jätä juusto huoneenlämpöön vuorokaudeksi. 

Pilko juusto paloiksi ja laita se kannelliseen astiaan. Ripottele juuston päälle merisuola. 
Sulje kansi ja kääntele rauhallisesti, jotta suola sekoittuu juustopalon joukkoon. 
Anna juuston olla suolassa jääkaapissa vuorokausi ja käy välillä sekoittamassa juustoa. 

Huuhdo suola juustosta kylmällä vedellä. 


Valmiin juuston painoa en muistanut punnita, mutta laitoin juuston 1 litran lasipurkkiin ja se tuli melkein täyteen. 

Juuston valmistuksesta tulee pari litraa heraa. Valmista siitä esim. aikaisemmin julkaisemani pannukakku tai sämpylöitä. Voit käyttää heran myös makaronilaatikossa maidon sijasta. 

Fetan voi halutessaan säilöä mausteöljyyn, jolloin se säilyy myös pidempään. 

Mausteöljyyn tarvitset

3 dl oliiviöljyä
1 tuore chili
timjamia
basilikaa
persiljaa
2 tl hunajaa
1 tl paprikajauhetta
kokonaisia pippureita

Sekoita oliiviöljyyn pilkottu chili, hienonnetut yrtit ja muut mausteet. 
Kaada valmis mausteöljy juustokuutioiden päälle. Anna maustua ainakin seuraavaan päivään. 

Feta säilyy noin kaksi viikkoa mausteöljyssä. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti