20. joulukuuta 2016

Joulu

Taas on joulu, aika ihanin. ❤️
Laitan tähän muutaman ehdottoman jouluruoan, jota pitää joka joulu saada lautaselle.

Jos teillä on tapana tuunata kaupanlaatikoita, suosittelen edes kerran kokeilemaan omatekoista lanttulaatikkoa. Kun kerran kokeilet, valmislaatikot saavat jäädä kauppaa…


Lanttulaatikkoa 12 hengelle

1 1/2 l pieniä lanttukuutioita
50 g voita
2 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
1 dl korppujauhoja
1/2 dl siirappia
1 muna
2 dl maitoa (punaista)

Keitä lanttukuutiot vähässä vedessä kypsiksi. 
Kaada vesi pois ja hienonna kuutiot soseeksi. 
Lisää paloiteltu voi, suola, pippuri, korppujauhot ja siirappi sekä maitoon sekoitettu hyvin vatkattu muna. 
Sekoita ainekset, vatkaa seos kuohkeaksi sauvasekoittimella ja kaada se voilla voideltuun uunivuokaan. 
Ripottele päälle korppujauhoja ja koristele pinta lusikan kärjellä painelemalla. 
Tipauta sinne tänne voinokareita ja pane laatikko 150-asteiseen uuniin. 
Peittele vuoka tunnin kuluttua.
Kypsennä lanttulaatikkoa vähintään neljä tuntia. 

Ai, että!! Tämä vie pikkusormesi… 



Joulupaté

300 g broilerinmaksaa
300 g vähärasvaista sianjauhelihaa
1 pkt pekonia
1 sipuli raastettuna
2 valkosipulinkynttä puristettuna
2 tl suolaa
2 tl meiramia tai oreganoa
1 tl mustapippuria
1 dl kuivaa valkoviiniä
2 munaa
1 dl vehnäjauhoja
1 dl vispikermaa
2 - 3 rkl hienonnettua persiljaa

Poista broilerinmaksasta kalvot ja hienonna se.
Sekoita jauheliha maksan joukkoon.
Leikkaa pekoni ohuiksi suikaleiksi ja lisää maksa-jauhelihaseokseen.
Lisää sipuli ja valkosipuli.
Ripottele joukkoon suola, meirami tai oregano sekä pippuri.
Sekoita joukkoon viini, muna, jauhot ja kerma. 
Ripottele päälle persilja. 
Tarkista maku paistamalla nokare seosta paistinpannulla. 
Kuumenna uuni 200 asteeseen. 
Täytä hyvin voideltu, jauhotettu vuoka massalla ja peitä foliolla. 
Paista uunissa 1 1/4 tuntia. 

Patén voi tehdä myös lämpöä kestävään purkkiin. 


Munajuusto

5 munaa
2 l täysmaitoa
1 dl kuohukermaa
2 tl väkiviinaetikkaa

1 juustovuoka
harsoa

Rikot munat paksupohjaiseen kattilaan. 
Sekoita maito ja kerma munien joukkoon. 
Ripottele etikka samalla sekoittaen. 
Laita kattila levylle, joka on miedolla lämmöllä, nosta lämpöä hitaasti, sekoita ahkerasti. 
HUOM! ÄLÄ koskaan kiehuta!
Anna seoksen hautua hiljalleen noin 30 minuuttia ja sitten yhtäkkiä seos juoksettuu - 
ota rauhallisesti, näin se valmistuu. 
Ota kattila pois levyltä ja anna seoksen seistä muutaman minuutin. 
Nosta munajuusto pois heran joukostareikäkauhalla ja täytä vuoka juustoseoksella. 
Laita vuoka syvän lautasen päälle, jotta voit kerätä jäljelle jääneen heran pois. 
Anna munajuuston valua yön yli. 

Tarjoa sillien ja muiden kalojen kanssa joulupöydässä. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti